Nieuws

Naast nieuwsberichten op onze site en in onze nieuwsbrief, kunt u ook meer nieuws en uitgebreide informatie

vinden in het Hulpverleners Magazine.

 

Terugblik op de Opleidersdag NVB 27 juni 2018

Inleiding:
Op Woensdag 27 juni 2018 hebben we een zeer enerverende dag gehad in de prachtige omgeving van Elspeet. Dit was met ongeveer 75 gasten welke vele BHV -opleidingsorganisaties vertegenwoordigden.
De doelstelling van de bijeenkomst was om te toetsen of er behoefte en draagvlak is voor het vormen van een Branchevereniging Bedrijfshulpverlening.
 
Inhoud van de dag:
Het ochtendprogramma bestond uit enkele presentaties en inleidingen, onder het zorgzame, strenge doch rechtvaardige regime van onze dagvoorzitter, Yvonne van Gogh (Hoger Veiligheidskundige bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en lid van de normcommissie vernieuwde BHV norm NEN 8112).
Han Swarts (Voorzitter NVB) heeft een inleiding gehouden over het belang van een branchevereniging en de rol van de NVB hierin.
Daarnaast heeft Roelf van Run (accountmanager Wissenraet en Van Spaendonck) een zeer heldere en inspirerende voordracht gehouden over de verschillende mogelijkheden, valkuilen en positieve kanten aan het bundelen van de krachten in de vorm van een branchevereniging.
 
Tijdens het middagprogramma hebben we gewerkt in een aantal workshops. Daarin is er met elkaar gesproken over diverse inhoudelijke onderwerpen welke ons allen bezig houden of bezig gaan houden.
Het betrof hier:
- Het stilstaan bij een keurmerk voor opleiders (verzorgd door Han Swarts);
- Het stilstaan bij opleiderskwaliteiten en de rol van het BHV -register daarbinnen (verzorgd door Henk Pijper);
- Het stilstaan bij certificering van opleiders en opleidingen en de onafhankelijkheid daarin (verzorgd door Yvonne van Gog).
 
Uit de verschillende workshops kwamen aandachtspunten, uitgangspunten en discussiepunten naar voren. Deze worden hier niet inhoudelijk toegelicht, maar zullen in de uitwerking van de verdere ontwikkeling naar een branchevereniging zeker belicht en besproken gaan worden.
 
Sfeer:
De dag verliep in een zeer ontspannen en gemoedelijke sfeer. Daarbij viel op dat er veel wederzijds respect is voor de collega’s.
Er werd, met elkaar, gesproken vanuit kennis, ervaring, ambitie, maar ook vanuit een positief kritische, professioneel inhoudelijke en constructieve houding.
 
Rol van de NVB:
De Nederlandse Vereniging voor Bedrijfshulpverlening wil heel graag een platform bieden aan de BHV -opleiders van Nederland om te komen tot een Branchevereniging Bedrijfshulpverlening.
NVB is onafhankelijk in dit proces en is een kenniscentrum op het gebied van bedrijfshulpverlening en in staat om de toelatingseisen en uitgangspunten c.q. criteria welke de branchevereniging stelt aan zijn leden te beoordelen en te controleren (middel audits).
 
Voortgang:
Een van de punten voor de voortgang is dat er als eerste een aantal uitgangspunten worden geformuleerd voor de branchevereniging.
Men noemt dit Missie, Visie, Doelen.
 
Er hebben zich een 7-tal ondernemers aangemeld om mee te denken en te bouwen aan de fundering van de branchevereniging;
Dit zijn:
Ron Lionarons (Trigion)
Kees Weerheim (BHV Nederland)
Marcel van Pijkeren (ACM Opleidingen)
Daniël Folmer (Medprevent)
Dennis Caumo (Actie-SH)
Benny Laduk (Vuurrood veiligheid)                                    
Erwin van Wees  (Adviesbureau van Wees)                                      
Deze groep komt op Woensdag 22 Augustus 2018 bij elkaar om de volgende stap te zetten in het verder ontwikkelproces van de BrancheVereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN).
 
Conclusies:
Het is een erg energieke dag geweest waarbij er een zeer positieve tendens is ontstaan voor het vormen van een Branchevereniging Bedrijfshulpverlening. De aanwezigen hebben aangegeven dat ze de verdere ontwikkeling naar een Branchevereniging graag volgen en een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling en positionering.

 


PERSBERICHT


Datum: 18 april 2018
OPRICHTING: BRANCHE VERENIGING BEDRIJFSHULPVERLENING NEDERLAND (BVBN)


De Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening (NVB) houdt in nauwe samenwerking met oud-minister Rita Verdonk, een bijeenkomst voor alle BHV-opleiders in Nederland om te komen tot de oprichting van een professionele en onafhankelijke Branchevereniging voor Bedrijfshulpverlening. De bijeenkomst vindt plaats op woensdag 27 juni 2018 vanaf 9.30 uur in Hotel Mennorode te Elspeet.
Ter voorbereiding van de oprichting van de Branche Vereniging Bedrijfshulpverlening Nederland, zijn zowel door Rita Verdonk als door de NVB, verkennende gesprekken gevoerd met gerenommeerde BHV-opleiders waaronder ACM Opleidingen, BHV Nederland, BHV.nl, G4S, Het Veiligheidsinstituut, Inprevo, Mankr8 en Trigion. Met elkaar is gesproken over de invulling, wensen en randvoorwaarden voor een branchevereniging, waarbij men unaniem van mening is dat deze een meerwaarde heeft.

Bewaken van kwaliteit

De Branche Vereniging Bedrijfshulpverlening Nederland zal de belangen van de leden en daaraan verbonden professionalisering van de BHV-branche behartigen, de kwaliteit van de dienstverlening positioneren en bewaken. Rita Verdonk (medeoprichter van het BHVregister) is gevraagd om als onafhankelijk belangenvertegenwoordiger voor de BHV-branche op te treden.


Wat doet de Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening:
• Het bieden van een platform voor alle BHV-opleiders om met elkaar in gesprek te gaan over de kwaliteit van de dienstverlening;
• Het ontwikkelen van een Keurmerk Bedrijfshulpverlening voor BHV-opleiders;
• Het bewaken van de kwaliteit van de dienstverlening van de brancheleden op basis van de criteria van het vastgestelde keurmerk bedrijfshulpverlening.

Bijeenkomst oprichting Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland
Tijdens de bijeenkomst wordt het volgende besproken:

De nadere invulling van wensen en randvoorwaarden om te komen tot de oprichting van een branchevereniging;
• Het houden van diverse workshops betreffende onderwerpen gerelateerd aan de branchevereniging;
• Het komen tot voortgangsafspraken omtrent het inrichten van een branchevereniging.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening www.nvb-bhv.nl/opleidersdag of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Basis lesboek BHV vernieuwd

 

Sinds april is het lesboek Basis BHV aangepast aan de nieuwe richtlijnen van de NRR en het Oranje Kruis.

Dit boek is te bestellen in onze webshop.

 


 

Workshop NEN 8112

De NEN 8112 is de opvolger van de NTA 8112 serie. In deze workshop wordt de NEN 8112 uitgediept. Deze middag is bestemd voor iedereen die bij de ontruiming van een gebouw betrokken is zoals Hoofd BHV, Coördinator BHV, Hoofd Facilitair, Preventiemedewerker en Gebouweigenaar en of huurder etc.
Onderwerpen zijn o.a.:

 

  • Verplichting voor ontruimplannen volgens Bouwbesluit 2012
  • Checklist Ontruimplan  -  Aandachts– en knelpunten inventariseren
  • Opzet van een ontruimingsplan (incl. NEN 1414)  

tijd: 13.00 – ca. 16.30 uur

Locatie: afhankelijk van de woonplaats van de deelnemers.

Heeft u belangstelling? Neem contact met ons op.